Na uczniów Szkoły Podstawowej we Włodzimierzowie, którzy z powodu pandemii koronawirusa mają przerwę w nauce, po powrocie do szkoły czeka niespodzianka. W środę, 13 maja odbył się odbiór końcowy łącznika, który połączył placówkę ze znajdującą się tuż obok salą gimnastyczną. Na ten obiekt czekano 10 lat.

Do tej pory uczniowie, którzy musieli przejść ze szkoły do sali gimnastycznej, wychodzili na zewnątrz i ubierali kurtki, żeby się nie przeziębić. Teraz nie będą już musieli tego robić, ponieważ tę drogę pokonają bezpiecznym i ocieplonym łącznikiem. Nauczyciele, tamtejsi radni oraz rodzice uczniów zabiegali o budowę łącznika od dziesięciu lat. Realizację inwestycji rozpoczęto ostatecznie w  grudniu ubiegłego roku. Łącznik wybudowali pracownicy Zakładu Remontowo-Budowlanego Lasota z Tomaszowa Mazowieckiego.

– Wychodzenie ze szkoły zimą, po to, żeby po pokonaniu 20 metrów wejść do sali było nonsensem, który trwał 10 lat. Miło mi, że udało nam się wykonać tę inwestycję. Nie jest to może jakiś duży projekt, ale na pewno bardzo potrzebny i oczekiwany. Na terenie gminy znajduje się 25 wiosek, Włodzimierzów jest największą z nich, a do tej szkoły uczęszcza ok. 350 dzieciaków nie tylko z tej miejscowości – powiedział burmistrz Wojciech Ostrowski.

Budowa łącznika kosztowała prawie 307 tysięcy złotych, cała kwota pochodziła z budżetu gminy. Teraz na pewno pojawią się oszczędności w postaci…czasu.

– Czas, który powinien być przeznaczany na lekcje, dzieciaki marnowały na przebieranie się.  Podczas roku szkolnego z sali gimnastycznej codziennie korzysta kilkudziesięciu uczniów, którzy od dzisiaj będą mogli się uczyć i bawić w bardziej komfortowych warunkach. Łącznik oczywiście został wyposażony w podjazd dla osób niepełnosprawnych – dodał Sławomir Szafraniec, wicedyrektor Szkoły Podstawowej we Włodzimierzowie.

Burmistrz i wicedyrektor rozmawiali także na temat zagospodarowaniu patio i działki znajdującej się obok szkoły. Na terenie tego pierwszego obiektu, który najpierw trzeba odwodnić, będzie można w przyszłości ustawić wiatę, pod którą mogłyby być realizowane lekcje w plenerze. Z kolei na działce obok szkoły, mają powstać boiska oraz parking. Informowaliśmy już, że 6 maja burmistrz i p.o. nadleśniczego Nadleśnictwa Piotrków Grzegorz Badziak podpisali akt notarialny pomiędzy gminą Sulejów a Lasami Państwowymi, na mocy którego szkole we Włodzimierzowie przekazano pobliski teren leśny.

 

  • DSC_0113 (Copy)
  • DSC_0115 (Copy)
  • DSC_0116 (Copy)
  • DSC_0126 (Copy)
  • DSC_0128 (Copy)
  • DSC_0133 (Copy)
  • DSC_0140 (Copy)
  • DSC_0142 (Copy)
  • DSC_0149 (Copy)
  • DSC_0159 (Copy)